18 jaar? Regel het zelf!

Je bent of wordt binnenkort 18 jaar. Dat betekent dat je officieel volwassen bent! Plots moet je veel zaken zelf regelen, waaronder ook jouw zorgverzekering. We begrijpen dat je hier misschien nog niet erg veel vanaf weet en geven je daarom op deze plek alle informatie die je nodig hebt.

Wat je moet weten over een zorgverzekering 

In Nederland hebben we een Zorgverzekeringswet. Deze wet zegt dat iedereen verplicht is om een zorgverzekering te hebben, waar je als volwassene voor moet betalen. Dat klinkt vrij heftig, maar het zorgt er alleen maar voor dat jij gewoon naar de huisarts of het ziekenhuis kan gaan. Fijn toch? Je verzekert eigenlijk jouw medische zorg en daar betaal je voor. 

Een zorgverzekering is een verzamelnaam voor de basisverzekering én de aanvullende verzekering. De basisverzekering moet je verplicht hebben in Nederland. Daarnaast kun je dan nog kiezen voor een aanvullende verzekering, een pakket vol extra vergoedingen die niet in de basisverzekering zitten. Dit is dan niet verplicht.Wat is een zorgverzekering?

Wat moet ik zelf regelen?  

Je bent tot je 18e verjaardag nog gratis meeverzekerd op de polis van je ouders of verzorgers. Vanaf de eerste dag van de maand nádat je 18 jaar bent geworden, moet je betalen voor de zorgverzekering. Je kunt er dan voor kiezen om:

  • Een eigen polis af te sluiten, waardoor je vanaf dat moment zelf gaat betalen. Het verlaten van de polis, ook wel de splitsing van de polis genoemd, kun je heel makkelijk doorgeven via Mijn inTwente. Dan kun je gelijk je verzekering kiezen en de juiste betaalgegevens aan ons doorgeven.

  • Of je blijft op de polis staan van jouw ouders of verzorgers. De verzekeringnemer van die polis blijft dan voor jou betalen. Uiteraard moeten je ouders of verzorgers hier wel akkoord mee gaan. Verder hoef je niets aan ons door te geven, tenzij je jouw aanvullende verzekering of eigen risico wilt wijzigen. Vanaf twee maanden voor je 18e jaar kun je dit zelf gaan regelen, tot uiterlijk twee weken ná jouw verjaardag.

 

Waarom kiezen voor inTwente?

Bij inTwente mag je zelf bepalen naar welke dokter of welk ziekenhuis je gaat. Wij vinden goede zorg voor iedereen belangrijk: oud of jong, ziek of gezond. Bovendien kun je alles gemakkelijk online regelen via Mijn inTwente En kom je ergens niet uit? Wij zijn makkelijk te bereiken. Je kunt je vraag stellen via WhatsApp of Facebook, maar bellen mag ook!

Gebruik de Verzekeringskiezer!

Heb je hulp nodig bij het kiezen en regelen van je zorgverzekering? Gebruik dan onze kiezer. Als je alle stappen doorloopt, weet je wat het beste bij je past en waarom. Wees gerust: dit is geen officiële aanmelding. Zie het meer als een goed advies en een uitleg over wat de zorgverzekering precies inhoudt.